Fengshuista arkkitehtisuunnittelussa
Kristiina Mäntysen suunnittelemia taloja on tähän mennessä valmistunut Espooseen, Hauholle, Helsinkiin, Hämeenlinnaan, Inkooseen, Joensuuhun, Kaarinaan, Karjalohjalle, Kaustisille, Kuopioon, Kuusamoon, Naantaliin, Nurmijärvelle, Paimioon, Pelkosenniemelle, Raaseporiin (Strömsö), Sipooseen, Siuntioon, Vantaalle, Vihtiin ja jopa Gambiaan.
Lisäksi eri puolilla Suomea on monia laajennus- ja remonttikohteita joiden suunnittelussa on käytetty fengshui-periaatteita.
Fengshui-arkkitehtuuri nimitystä käytetään, kun puhutaan kiinalaisen fengshuin soveltamisesta arkkitehtisuunnitteluun.
Länsimaissa fengshui on mielletty ensisijaisesti sisustusopiksi. Alunperin fengshuita on kuitenkin käytetty jo valittaessa kaupungeille, kylille ja rakennuksille suotuisia sijoituspaikkoja. Fengshuita onkin mielekkäintä soveltaa nimenomaan uuden rakennuksen suunnitteluvaiheessa. Silloin vaikutusmahdollisuudet lopputulokseen ovat suurimmat. Myöhemmin tehtävät muutokset ovat joko rakenteellisesti ja taloudellisesti raskaita tai sitten jäävät helposti vain kosmeettisiksi.
Fengshuita voi tosin käyttää hyvin myös korjausrakentamiskohteissa.
Käytännössä fengshuin hyödyntäminen suunnitteluvaiheessa tarkoittaa muoto- ja kompassikoulukuntien huomioon ottamista.
Muotokoulukunnan (luantou pai) lähestymistapa:
Muotokoulukuntaan kuuluu arkijärjellä ymmärrettäviä, ihmislähtöisen, toimivan ja esteettisen suunnittelun ohjeita.
Niiden mukaan fengshui-arkkitehtuurissa huomioidaan muun muassa rakennuspaikkaa ympäröivät luonnon ja rakennetun ympäristön muodot, rakennuksen sijoittuminen tontille, pohjapiirroksen muoto, energian (qi) kulku rakennuksen tilasta toiseen, yinin ja yangin vaihtelu, sekä kaikkien edellä mainittujen tekijöiden suhde tilan käyttäjien tarpeisiin.
Kompassikoulukunnan (liqi pai) lähestymistapa:
Kompassikoulukunnan yleisnimityksen alla on hyvin monia erilaisia klassisia koulukuntia. Yhteistä niille on, että ne ottavat tavalla tai toisella huomioon ilmansuunnat ja aika-aspektin, eli rakennuksen rakennusajankohdan ja nykyhetken vaikutukset tilaan.
Joissain kompassikoulukunnan menetelmissä otetaan yhdeksi suunnittelun osatekijäksi myös tilojen käyttäjien syntymäajat. Näin tilat pyritään räätälöimään käyttäjilleen mahdollisimman sopiviksi.
Suosituksia
“Talomme Vantaalla oli ensimmäinen fengshui-kotimme. Kristiinan piirtämä pohja tuntui heti hyvältä ja omalta. Se oli The Talo. Muutoksen kipinä kasvoi kuitenkin lopulta muutoksi toiselle paikkakunnalle. Olisimme ottaneet entisen Talomme mukaan, jos se olisi ollut mahdollista!
Toinen Kristiinan meille suunnittelema fengshui-koti on myös hyvä, harmoninen ja värinergiaa sielulle antava. Kristiinan kanssa oli mukava työskennellä toistamiseen.
Lisäksi mieltämme lämmittää, että The Talon uudet asukkaat ovat ihania. Toivottavasti entinen kotimme hellii heitäkin vielä pitkään.”
Helena Alanen ja Olli-Pekka Puputti
"Talo on todella toimiva, valoisa ja täällä viihtyy."
"Tämä on ensimmäinen koti, johon tunnen juurtuneeni pysyvästi. Kaikkineen erinomaisen onnistunut projekti. Kristiinan kanssa yhteistyö on sujunut hyvin. On ollut helppo luottaa hänen näkemyksiinsä ammattilaisena."
Jussi ja Maarit Hurskainen
Lue ja katso myös:
Talo Gambiaan -blogi
Fengshui ohjaa luontevaan rakentamiseen
Toteuta kivitalo omien toiveidesi mukaan
Olkoon eteisesi kuin loistava sali
Koti jossa aika pysähtyy
Fengshui suunnittelussa - kolme esimerkkiä
Sopivalle tontille ja suotuisaan suuntaan
Fengshui - rakennusperinnettä tuhansien vuosien takaa
Finnish Feng Shui houses, luento Moskovan fengshui-kongressissa 31.3.2013 (43 min.)
Using Ming Gua Directional Preferences in Architectural Design, luento Lontoon fengshui-konferenssissa, 9.5.2015 (25 min.)