Koti, jossa aika pysähtyy
Kuva: Vesa Tyni
Puutteenkylään valmistui asujiensa näköinen fengshui-talo
Sossonniementien varrella Puutteenkylässä seisoo uutuuttaan hohtava omakotitalo. Talon pääjulkisivu avautuu järvelle ja näin talvisaikaan voi vain kuvitella maiseman kauneutta, joka kesäisin pääovelta asujille tarjoutuu.
Rakennusurakka on takana ja vuoden alusta taloa asumaan on päässyt Anna-Liisa ja Wilfrid Malassagne perheineen. Kesällä vielä odottaa ulkoasun viimeistely- ja pihatyöt.
Vaaleanpunainen yksikerroksinen puuverhoiltu talo sopii ympäristöönsä hyvin. Edessä avautuva järvi tuo maisemaan avaruutta. Puut sivuilla ja takana muodostavat sopivan suojan.
Tontti oli jo katsottuna, kun perhe lähti taloa suunnittelemaan. Suunnittelutyössä vastuu annettiin helsinkiläiselle fengshuihin erikoistuneelle arkkitehti Kristiina Mäntyselle. Pääurakoitsijana projektissa toimi Matti Seppänen SeMassi Oy:stä.
Kiinalaisten energiahoitojen terapeuttina ja yrittäjänä toimiva Anna-Liisa kertoo fengshuin tulleen hänen elämäänsä 20 vuotta sitten.
- Tutustuin siihen opiskellessani perinteistä kiinalaista lääketiedettä, jonka myötä se tuli mukaan muuhunkin elämään. Fengshui on tuonut paljon positiivisia asioita. Unelmanani on ollut jo pitkään päästä rakentamaan omaa fengshui-taloa.
Uusi talo on Malassagneille jo toinen fengshui-koti. Aikaisempaa asuttiin Ranskan Lyonissa, josta perhe muutti kolme vuotta sitten Kuusamoon.
Fengshuilla tavoitellaan tasapainoista ja harmonista ympäristöä ja sitä kautta rakentuvaa ihmisen onnea ja hyvinvointia. Länsimaihin tullessaan oppi on yksinkertaistunut, ja se on mielletty ensisijaisesti sisustusopiksi.
- Aikoinaan Kiinassa fengshuita on kuitenkin käytetty jo kaupunkien ja rakennusten suunnitteluun ja niiden paikkojen valintaan, Mäntynen selventää.
Niin Mäntynen kuin Malassagnetkin korostavat, kuinka suuri merkitys viihtyisällä ja alusta alkaen ajatuksella suunnitellulla kotiympäristöllä on asujien hyvinvointiin - psyykkiseen ja fyysiseen.
Fengshui jaetaan kahteen pääkoulukuntahaaraan, muotokoulukuntaan ja moniin kompassikoulukuntiin. Arkkitehti pitää muotoja eli maastoa ja ympäristöä aina ensisijaisina lähtökohtinaan.
Fengshuin periaatteita noudattelevan Malassagnen talonkin suunnittelu lähti tontin tarkastelusta. Mäntynen kertoo sen jälkeen määritelleensä talolle eräänlaisen energiakartan rakennusajan ja tarkkojen ilmansuuntien avulla.
Kompassimenetelmät antavat lisätietoa muun muassa tilojen luonteesta ja suotuisista lähestymissuunnista.
- Tilojen käytännöllisyyden ohella huomioin tarkasti myös kaikki perheenjäsenet ja heidän tarpeensa. Huoneet suunniteltiin kullekin yksilöllisesti miettimällä suotuisimmat huoneiden paikat, sänkyjen sijainnit sekä värit.
Kuhunkin paikkaan sopivan energian kulkuun kiinnitetään erityistä huomiota. Ovista ja ikkunoista vastaanotettavan energian on päästävä kulkemaan tilasta toiseen.
Talon ulkoväri, possunpunainen, kuten Anna-Liisa sävyä kuvaa, on perheen valitsema.
- Se väri näyttää joka säällä ja vuodenaikana iloiselta ja lämpimältä, hän kuvaa.
Fengshuin näkökulmasta rakennusmateriaalit ovat pitkälti toisarvoisia, kunhan ne ovat tilanteeseen sopivia ja terveellisiä. Malassagnen talossa on ekologisuus ja energiansäästö huomioitu jo rakennusvaiheessa: matalaenergiatalo, jossa lämmitysmuotona on maalämpö.
Mäntynen kiinnitti lisäksi erityistä huomiota talon valaistus- ja sähkösuunnitteluun.
Suorakaiteen muotoinen talo on helposti hahmotettava, sillä on selkeä edusta ja tausta.
Pääovi on keskellä julkisivua, kuten suu keskellä kasvoja. Energia, qi, kulkeutuu sisään ovesta.
Kun tullaan peremmälle tilavasta eteisestä, ohjautuu katse suoraan ruokailutilan taustalla olevaan seinään. Eläväpintainen kiviseinä ja siihen valoa heijastava kristallivalaisin muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden. Kristallien heijastava valo leikkii epätasaisella seinäpinnalla ja luo kivipinnalle vuorokaudenaikojen mukaan vaihtuvan valonäytelmän.
- Seinä pysäyttää katseen ja tuossa paikassa tavallaan myös tukee koko taloa, Mäntynen kertoo.
Jos sen tilalle olisi sijoitettu ikkuna, olisi vastapäisestä ulko-ovesta sisään kulkeva energia päässyt karkaamaan suoraan ikkunasta ulos. Fengshuin energiavirtoja voi ajatella paitsi ihmisten kulkuväylinä myös katseiden suuntina.
Seppäselle fengshui-talon rakentaminen oli kokemuksena ensimmäinen.
- Tämä on ollut yksi mielenkiintoisimmista rakennuskohteista urallani. Tutustuin itsekin fengshuihin ja sain paljon hyödyllista tietoa vanhasta kiinalaisesta rakennusopista.
Viime vuoden toukokuussa alkanut rakentaminen sujui Seppäsen mukaan hyvin.
- Matin kanssa kommunikointi sujui loistavasti. Hän otti tosissaan fengshuin opit ja huomioi tarkkaan meidän toiveet, Anna-Liisa kehuu.
Valmiissa kodissa näyttää nyt asuvan lopputulokseen tyytyväinen perhe. Taloprojektia he kuvaavat nautittavaksi.
- Vaikka illalla olisi kuinka väsynyt, niin täällä saa aina herätä virkeänä ja energisenä. Talo ei syö meidän energiaamme, Wilfrid iloitsee.
Kodin toimivuuteen ja tasapainoon panostaminen kannattaa. Myös Anna-Liisa kehuu talon henkeä.
- Täällä on leppoisa energia. Ystävät ovat sanoneet, että ajantaju katoaa talossa: ei tiedä onko talossa ollut viisi minuuttia vai monta tuntia. Ja sehän on viihtyisän kodin tarkoituskin - seesteinen olotila ja suojaisa turvapaikka, voimanlähde kaukana maailman menosta.
Helena Matila
Koillissanomat 2.4.2009