Pieni fengshui-suomi-sanasto
Nimeämällä teemme konkreettisista ja abstrakteista asioista tuttuja ja hallittavia. Fengshui (= tuuli ja vesi) on kiinalainen oppi jonka käsitteet ovat vuosisatoja toimineet apuna fyysisen ympäristön hahmottamisessa ja siihen järjestyksen luomisessa. Monet käsitteistä ovat taolaiseen filosofiaan pohjautuvia, ja niitä on yleensä mahdotonta kääntää yhdellä sanalla, koska niiltä puuttuu tykkänään vastaavuus länsimaisessa ajattelussa. Juuri siksi ne ovatkin niin kiehtovia – meille oudot käsitteet antavat aivan uuden näkökulman ympäristön hahmottamiseen. Fengshuin sanasto rikastuttaa erityisesti asioiden vuorovaikutuksen tarkastelua ja toimii syntykulttuuristaan huolimatta hyödyllisenä työvälineenä myös suomalaiselle suunnittelijalle, rakentajalle ja sisustajalle.
Seuraavassa on esitetty joitain fengshuin keskeisiä käsitteitä.
Kiinankieliset termit on kirjoitettu kansainvälisesti suositellun pinyin-translitteroinnin mukaisessa muodossa.
Yin ja yang (kiinalaisin kirjoitusmerkein ilmaistuna: kukkulan varjoisa ja valoisa puoli)
Minkä tahansa ilmiön tarkastelu vastakohtien avulla. Esimerkiksi aktiivisten ja rauhallisten tilojen ryhmittely, isojen ja pienten tilojen jaksottelu, valo ja varjo, korkea ja matala, värien intensiivisyys tai sävysävyisyys... Yinin ja yangin loputon keskinäinen vaihtelu muistuttaa tarkkailijaansa maailman kiehtovasta moninaisuudesta ja uutta luovista, dynaamisista mahdollisuuksista.
Qi (= energia)
Elämää ja sen muotoja synnyttävä ja ylläpitävä energia. Itämaisia kamppailulajeja harrastavat tietävät, että mieli ja tietoisuus ovat qin voimakkaimpia välittäjiä. Fengshuin näkökulmasta qi virtaa mukanamme kulkiessamme tiloissa. Siten sen virtaukseen vaikuttavat esimerkiksi tilojen ja yksityiskohtien rytmitys, näkymät ja tunnelmat. Jäämme odottamaan, että kvanttifyysikot tai muut tutkijat vielä jonain päivänä ratkaisevat energian/qin arvoitukset myös länsimaisesta näkökulmasta.
Shaqi (= epäsuotuisa energia)
Tyypillinen shaqin lähde on liian suoraviivaisesti kulkeva qi, eli kohti osoittavat kulkuväylät tai muodot. Luonnossa viivasuorat linjat ovat poikkeavia ja siten ne herättävät aivojemme peilisolut hälytystilaan. Tämä kuluttaa voimavarojamme, monesti aivan tiedostamattamme. Shaqi voi tarkoittaa myös mitä tahansa ympäristön häiritsevää tai vastenmielistä piirrettä, kuten vaikka naapurin rumaa taloa. Ja kauneushan on toki myös katsojan silmissä.
Viisi elementtiä (Wuxing = viisi qin muutosvaihetta)
Tapa jaotella muotoja, värejä ja kaikkia muitakin elämän ilmiöitä toistensa kanssa dynaamisiin suhteisiin. Periaate on sama kuin kivi, paperi, sakset -leikissä, mutta nyt palikoita onkin viisi. Elementtioppia voi ajatella myös yinin ja yangin kiertokulkuna pilkottuna pienempiin osiin.
4 eläintä
Fyysisten muotojen tukema nojatuoliasetelma antaa turvaa joko talolle maastossa tai ihmiselle tilassa. Hevosenkengän muotoinen maasto suojaa taloa tuulilta ja sisätiloissa ihmisen selustaa ja sivustoja. Eri puolilta tukeville massoille, rakenteille tai huonekaluille/esineille on annettu nimet eläinmaailmasta. Takana on kilpikonna, vasemmalla lohikäärme, oikealla tiikeri ja edessä lentävä lintu. Katso tarkemmin – jalkalamppusi onkin yht’äkkiä saattanut muuttua lohikäärmeeksi...
Mingtang (= loistava sali)
Ovesta sisään tai ulos avautuva tila. Sisääntulijat vastaanottava 'syli'. Piha, eteinen, halli, ensivaikutelman antava kuisti tai porstua. Onko tuulikaappisi loistava sali? Mitä voisit tehdä saadaksesi siitä sellaisen?
Komentopaikka
Kauimpana ovesta/ovista oleva sijainti. Komentosija antaa oleskelupaikkana tunteen koko tilan hallinnasta, reagointiaikaa ja turvallisuuden tunnetta. Tämä johtaa automaattiseen etulyöntiasemaan sosiaalisessa hierarkiassa ja kukkulan kuninkaan rooliin kodissa ja konttorissa.
Vesi (= shui)
Rakkaalla vedellä on monta merkitystä, eli sanaa vesi käytetään fengshuissa lukemattomin tavoin. Se voi tarkoittaa kulkuväyliä, liikettä, mustaa tai tummansinistä väriä, mutkallisia muotoja jne. – toki myös H2O:ta. Oleellista onkin aina tarkistaa mistä vedestä fengshuin yhteydessä milloinkin puhutaan, jotta säästytään väärinkäsityksiltä – ja turhalta soitolta putkimiehelle.
Luopan (= fengshui-kompassi)
Fengshui-mestareiden ja -konsulttien käyttämä työkalu. Perinteisen kiinalaisen fengshuin koulukunnat jakautuvat muotokoulukuntaan ja moniin kompassikoulukuntiin. Kompassimenetelmissä otetaan huomioon paitsi tarkat ilmansuunnat, usein myös aika-aspekti, eli milloin rakennus on rakennettu sekä milloin ja kuka siinä oleskelee.
Kristiina Mäntynen
Terve Talo -vuosijulkaisu, 2011