Olkoon eteisesi kuin loistava sali

Fengshuista työkaluja hyvältä tuntuvaan asumiseen

Sopivan tontin tai kodin löytäminen on parhaimmillaan kuin elämänkumppanin valinta: siihen tai häneen pitää hullaantua!
 
Fengshuihin perehtynyt arkkitehti Kristiina Mäntynen rohkaisee luottamaan omiin fiiliksiinsä ja kehon reaktioihin, joita erilaiset tilat meissä synnyttävät. Siitä pitkälti fengshuissa on kyse: sellaisen tilan luomisesta, jossa ihmisellä on hyvä olla. - Olennaista on, miltä tuntuu, ei miltä näyttää.
Lisääntynyt into sisustamiseen on nostanut kiinnostusta myös fengshuihin, mutta Mäntynen suhtautuu kriittisesti esimerkiksi naistenlehtien fengshui-tarjontaan, jonka hän luokittelee lähinnä viihteeksi. - Fengshuissa ei ole ehdottomia yleispäteviä sääntöjä. Jokaista tapausta katsotaan yksilöllisesti, hän korostaa.
Hän arvioi, että fengshui kiinnostaa ihmisiä, koska se tarjoaa teoreettisen pohjan sellaisille mutu-tuntemuksille, joille ei löydy nimeä ja käsitteitä länsimaisesta kielenkäytöstä.
 
Kiinalaisessa kulttuurissa fengshuita on käytetty vuosituhansia ja alunperin nimenomaan rakennusten paikkojen määrittelyyn. - Osattiin Suomessakin ennen lukea maastoa toisin ja valita talolle se suotuisin paikka. Nykykaupunkilainen voi haksahtaa tonttiin, joka ei olisi ennen kelvannut rakennuspaikaksi lainkaan. Fengshui pohjaa hyvin konservatiisiin ja oikeastaan aika ”tylsiin” näkemyksiin turvallisuudesta ja tasapainosta, eikä lopputuloksen välttämättä tarvitse olla mitenkään erityisen näyttävä, jos sitä vertaa vaikkapa nimekkäiden arkkitehtien luomuksiin, Mäntynen nauraa.

Paras palkinto on kuulla asiakkailta, että perheessä elämä sujuu entistä rauhallisemmin.

Kristiina Mäntynen on arkkitehtitoimistossaan ehtinyt kymmenen vuoden kuluessa käyttää fengshui-oppeja jo noin 500 kohteessa. Hän auttaa ihmisiä niin uudiskohteiden suunnittelussa kuin kotien ja yritysten uudelleenmuokkauksissakin. Viime vuonna uudiskohteita valmistui neljä. - Vanhan talon sijaintia ei tietenkään voi muuttaa, mutta paljon voidaan tehdä myös sisätiloissa.
 
Fengshui on arkkitehdille kuin nippu työkaluja. Yhdenlaisia tarjoaa muotokoulukunta. Se lähtee arkijärjellä ymmärrettävästi ohjeista, joissa otetaan huomioon muun muassa luonto ja rakennettu ympäristö, valo, pohjapiirroksen muoto, energian kulku tilasta toiseen tai elämän toisiaan täydentävien vastakohtien yinin ja yangin vaihtelu. Ja tuota kaikkea peilataan tilan käyttäjän tarpeisiin.
Paljon vaikeaselkoisempi maallikolle on monta eri koulukuntaa sisältävä kompassikoulukunta. Siinä apuvälineenä on fengshui-kompassi, jonka avulla arvioidaan niin ilmansuuntien, rakennuksen rakennusajankohdan kuin nykyhetkenkin vaikutuksia tilaan.

Nurmijärveläisessä uudiskohteessa Kristiina Mäntynen määritteli ensin fengshui-kompassilla tulevan talon paikan. Sisäänkäynti asettui luontevasti talon keskelle. Mäntynen sai suostuteltua perheen rakentamaan yhteen tasoon, mikä on energian virtaamisen ja käytännönkin kannalta järkevää. Myös huonekaluille löytyivät sopivat paikat. Sohvan ja sänkyjen on syytä olla sivussa oven ja ikkunan väliseltä linjalta ja sängystä näkyvyys ovelle.
 
Huonekalujen paikkojen uudelleen arviointi ei ole mitään huuhaata. Oman ympäristön muokkaus saa joskus liikettä myös ajatuksiin - ja toisinaan ajatusten uudistuminen synnyttää halun järjestää myös ympäristönsä uudelleen. Hyvässä lykyssä hyvinvointi lisääntyy. - Paras palkinto on kuulla asiakkailta, että perheessä elämä sujuu entistä rauhallisemmin ja vaikkapa uni maistuu paremmin, hän mainitsee.
 
Kotien käytännön ongelmat ovat ihmisillä yleensä samankaltaisia. Mäntysen kotikonsultaatiot alkavat aina ovensuusta. Siitä missä yleensä kompastutaan kenkäröykkiöön. - Ideaalitilanteessa eteisessä olisi sekä valoa että avaruutta. Kiinassa sille on oma nimi, mingtang eli loistava sali.
Hyvä muistaa, että aina täydellinen fengshui-koti on mahdottomuus. Aika muuttuu, elämä kulkee ja koti sen mukana.

Pia Herme
Aamuposti 4.4.2010