Fengshui ohjaa luontevaan rakentamiseen
Fengshui on perinteinen kiinalainen ympäristöoppi. Se perustuu havaintoon siitä, että fyysinen ympäristö vaikuttaa ihmisiin,
ja ympäristöä muokkaamalla on mahdollista vaikuttaa omaan hyvinvointiinsa. Kahden fengshui-talon asukkaiden kokemusten mukaan
sitä on helppo toteuttaa käytännössä - ja taloissa on hyvä asua.
Fengshuita suunnittelussa hyödyntävän helsinkiläisarkkitehti Kristiina Mäntysen mukaan tärkein päätös talon suunnittelussa on sopivan tontin valinta.
- Talo asettuu parhaimmillaan tontille luontevasti kuin siitä kasvava sieni. Tämä on oma tapani tulkita fengshuin pohjalla olevaa taolaisesta luonnonfilosofiasta kumpuavaa ajattelua. Pyrin synnyttämään talon tontille ja luomaan vahvan siteen asukkaiden ja rakennuksen tilojen välille. Parasta olisi, jos asukkaat rakastuisivat tonttiin, Mäntynen sanoo.
Ihanteellinen rakennuspaikka on esimerkiksi etelään avautuva rinne, järkevän muotoinen tontti ja tukeva maaperä sekä rauhallinen sijainti. Jos tontti on erikoisen muotoinen tai talo tulee keskelle muuta asutusta, on erityisen tärkeää sovittaa talo huolella paikalleen.
- Esimerkiksi Naantaliin suunnittelemastani talosta (kuvan piirrokset) tuli erikoisen muotoinen, vaikka pyrin yleensä tekemään mahdollisimman yksinkertaisia ja siten myös taloudellisia ratkaisuja. Kyseisen tontin muoto, maasto, ilmansuunnat ja rakennusala johtivat kuitenkin itseänikin ällistyttävään ratkaisuun. Talo siis ikäänkuin halusi olla tuollainen, ja mielestäni se istuu tontille kuin hansikas.
Naantalin fengshui-talon asukkaat halusivat rauhallisen paikan, ja arkkitehti Kristiina Mäntynen keksi talolle hevosenkengän muodon. Näin talon "syliin" tuli suojainen sisäpiha, joka oli ollut myös talon isännän salainen haave.
Piirros: Kristiina Mäntynen
Kristiina Mäntynen on opiskellut fengshuita lähes 30 vuotta kiinalaisten mestarienkin johdolla. Siksi hän vierastaa fengshuin länsimaisia sovelluksia rikkaus- ja rakkausnurkkineen.
- Yksinkertaistettu länsimainen fengshui on pilannut fengshuin mainetta! Minulle fengshui on pitkälti luontevaa arkkitehtisuunnittelua, eli esimerkiksi rytmillisyyttä ja dynamiikkaa eri tilojen välillä vähän samaan tapaan kuin musiikissa; tarvitaan liikettä, pysähdyksiä ja taukoja. Omakotitaloissa tarvitaan harvoin dramaattista rytmiä, jota julkisessa rakentamisessa voi olla enemmän. Kodit ovat latauspaikkoja, joissa tarvitaan vastapainoa aktiivielämälle, kiinalaisittain yinin ja yangin tasapainoa. Samoin kodissa tarvitaan sekä aktiivisia tiloja että paikkoja vetäytymiseen, Mäntynen kertoo.
Suomalaisille sauna on rauhallisen vetäytymisen tila. Kristiina Mäntynen korostaakin fengshuin työkalujen joustavuutta. Perinteistä kiinalaista fengshuita voidaan siis hyvin hyödyntää suomalaisessa ympäristössä ja kulttuurissa, asiakkaan omalla tyylillä.
Naantalin fengshui-talon asukkaille talon tontti oli erityinen jo paljon ennen rakentamista. He halusivat rauhallisen paikan, ja Kristiina Mäntynen keksi talolle hevosenkengän muodon. Näin talon "syliin" tuli suojainen sisäpiha, joka oli ollut myös talon isännän salainen haave. Hän halusi myös rakentaa puutalon ilman muovia ja mineraalivillaa, ja suunnitteli itse puulämmitteisen saunan. Sille löytyi luonteva paikka talon etäisimmästä päädystä, jonne voi vetäytyä kuin kesämökille.
Kristiina Mäntynen piirsi talon yhteistyössä asiakkaidensa kanssa ja neuvoi yksityiskohdissa rakentamisen aikana. Asukkaiden mukaan heidän mielipiteensä otettiin joustavasti huomioon. Fengshui näkyy talossa esimerkiksi terävien kulmien välttämisenä, ja vuoteet on sijoitetu suojaisiin paikkoihin, joissa nukkujan yläpuolella on tyhjää tilaa. Talon värit ja materiaalit ovat vaaleita ja luonnonläheisiä, mutta siinä on myös väriläikkiä, kuten keittiön punaiset työtasot. Asukkaiden mielestä fengshui on itse asiassa aivan jokapäiväisiä asioita. Esimerkiksi talon toiminnot on otettu huomioon niin, että vältytään turhalta kulkemiselta.
Anne Kortela
Turun Sanomat 20.5.2018