Sopivalle tontille ja suotuisaan suuntaan

Myös Suomessa nousee fengshui-periaattein suunniteltuja taloja

Fengshui on oppijärjestelmä, joka on ohjannut perinteistä kiinalaista rakentamista vuosituhansien ajan. Sen avulla on tavoiteltu tasapainoista ympäristöä ja sitä kautta onnea ja hyvinvointia. Fengshuin moninaisia periaatteita voidaan soveltaa myös nykyarkkitehtuuriin. Tähän on hiljalleen heräilty viime aikoina myös Suomessa, kertoo fengshuihin perehtynyt arkkitehti Kristiina Mäntynen.
 
- Viimeisen vuoden aikana olen ollut mukana usean talon suunnittelussa. Osa on uudisrakennuksia, osa laajennus- ja korjausrakentamiskohteita. Yksi kodeista on noussut Pohjanmaalle, ja loput sijaitsevat Hämeessä sekä pääkaupunkiseudulla.
 
Länteen kulkeutuneena fengshuin tuhatvuotiset periaatteet ovat yksinkertaistuneet, ja siitä on tullut eräänlainen muoti-ilmiö. Länsimaissa fengshui mielletäänkin lähinnä kevyeksi sisustusopiksi, mitä se ei kuitenkaan pelkästään ole.
 
- Fengshui ei ole tyyli, eikä sen käyttö vaadi kiinalaista rekvisiittaa. Sitä ei mielestäni myöskään voi tiivistää pelkiksi yleispäteviksi nyrkkisäännöiksi, joita länsimaisissa sisustuskirjoissa yleensä tarjotaan, Mäntynen rajaa.

15 asteen tarkkuudella

Mäntynen korostaa, ettei fengshui-arkkitehtuurissa tingitä hyvästä, käyttäjänsä tarpeet huomioon ottavasta suunnittelusta.
 
- Vaikka talo olisikin suunniteltu ja rakennettu alusta loppuun fengshuin periaatteiden mukaisesti, sen ei tarvitse näkyä naapureille joinain erikoisratkaisuina.
 
Rakentamisen tärkeimpiä vaiheita ovat tontin valinta, talon sijoittaminen tontille sekä tilojen tasapainoinen ja toimiva suunnittelu. Fengshuin näkökulmasta erityisen tarkkaa puuhaa on rakennuksen suuntaaminen. Kompassin avulla ja klassisen kiinalaisen fengshuin periaattein Mäntynen määrittää talon suunnan vähintään 15 asteen tarkkuudella.
 
Tontin valinnassa kannattaa tukeutua paitsi talonpoikaisjärkeen, myös tunteeseen. Siinä pätevät siis samat kriteerit kuin vaikkapa partnerin valinnassa.
 
- Aito hullaantuminen tonttiin on hyvä lähtökohta, neuvoo Mäntynen tontin ostajia.

Arkkitehdin työkalu

Suurin osa Mäntysen toimeksiannoista on edelleen koti- ja yrityskonsultaatioita. Niissä pyritään kohentamaan ihmisten jo olemassaolevia asuin- ja työskentely-ympäristöjä. Viimeisen viiden vuoden ajan Mäntysen Helsingissä sijaitseva arkkitehtitoimisto on pyörinyt pelkästään fengshuihin liittyvien tehtävien varassa.
 
-Fengshui on minulle työkalu, joka avaa suunnitteluun toisenlaisen näkökulman. Yhdistän työssäni arkkitehdin kokemuksen ja fengshuin tarjoamat apuvälineet. Prosessi on mielenkiintoinen, sillä se avaa suunnittelutehtävään ikään kuin stereokuvan.
 
Kristiina Mäntynen on opiskellut fengshuita vuodesta 1990 lähtien. Hän on myös ollut perustamassa Suomen Fengshui ry:tä ja toimii tällä hetkellä yhdistyksen puheenjohtajana.

Hanna Tohtua
Etelä-Suomen Sanomat 9.7.2004