Taito, kokemus ja herkkyys
– Fengshui lumosi arkkitehti Kristiina Mäntysen

Arkkitehti Kristiina Mäntynen on Suomen johtavia fengshui-asiantuntijoita. Hän on Suomen Fengshui ry:n perustajajäsen ja nykyinen puheenjohtaja. Kristiina on opiskellut alaa jo vuodesta 1990.
Fengshui on ollut viime vuodet trendikäs harrastus. Kursseja on eri puolella Suomea, on viikonloppukursseja ja jopa kahden vuoden kestäviä kursseja.
 
Fengshui sisältää sekä realistisia, hyviä käytännön neuvoja että jopa taikauskoon vivahtavia ohjeita.
Miten itse määrittelet fengshuin?

 
Yleensä puhun kiinalaisesta ympäristö- ja harmoniaopista. Sen avulla on etsitty hyviä rakennuspaikkoja sekä pyritty luomaan esteettistä, ekologista ja hyvinvointia tukevaa fyysistä ympäristöä.
Jaan fengshuin kiinalaiseen fengshuihin ja länsimaiseen fengshuihin. Länsimainen fengshui on new age aallon myötä USA:sta lähtöisin oleva menetelmä, jossa perinteitä on yksinkertaistettu jokamiehen omaksuttavaan muotoon. Perinteisen kiinalaisen fengshuin kanssa sillä ei ole paljoakaan tekemistä. Kiinalaisesta klassisesta fengshuista tiedetään lännessä toistaiseksi melko vähän, koska sitä on vaikeampi markkinoida, ja se vaatii perusteellista opiskelua samoin kuin kiinalainen lääketiede.
Kiinalaisen ajattelun, kuten länsimaisen ympäristöpsykologiankin mukaan ympäristö vaikuttaa hyvinvointiimme ja menestymiseemme. Taikausko saa voimaa niistä suurista odotuksista joita herää kun haluamme oikotien onneen.
 
Opiskelitko jotakin muuta ennen fengshuita?
 
Olen valmistunut arkkitehdiksi Tampereen Teknillisestä Korkeakoulusta.
Itämaisten harjoitteiden, kuten taijin, lisäksi olen opiskellut muun muassa länsimaista astrologiaa.
Fengshuita olen opiskellut vuodesta 1990.
 
Miksi fengshuin opiskeluun voi kulua vuosikymmeniä?
 
Fengshuita opiskeltiin aikoinaan pelkästään mestari-oppipoika -suhteessa. Mestari jakoi tietoa sen mukaan miten oppilas kykeni sitä vastaanottamaan ja eettisesti hyödyntämään.
Kaikkien kiinalaiseen tieteeseen ja metafysiikkaan perustuvien alojen opiskelussa korostuu tiedon lisäksi myös taito, eli kokemus ja herkkyys. Kuten minkä tahansa taiteenlajin tai vaikka jonkin itämaisen kamppailulajin harjoittaja tietää, täydellistä mestaruutta ei vuosikymmenienkään harjoittelulla voi saavuttaa.
 
Miten opiskelet itse fengshuita?
 
Tällä hetkellä opiskelen mm. kanadalaisen mestari Joseph Yun opissa, sekä päivittäin muiden mestarien ja opettajien sähköpostilistoilla. Sähköposti ja internet ovat nopeuttaneet fengshui-tiedon leviämistä huimasti. Kiinalaisia klassikoita käännetään yhä enemmän ja mestareiden ennen salassa pitämiä tietoja jaetaan aikaisempaa avoimemmin. Klassisen fengshuin eri menetelmistä ja niiden käytöstä keskustellaan fengshui-piireissä myös kriittisesti. Samalla menetelmät hioutuvat yhä käyttökelpoisemmiksi ja tarkemmiksi.
Fengshui elää tällä hetkellä monella tavalla mielenkiintoista kehitysvaihetta. Koen olevani todella etuoikeutettu saadessani olla mukana tässä prosessissa.
 
Huoneessa, jossa työskennellään, ei saisi istua selkä oveen päin.
Onko syynä se, ettei istuja säikähtäisi jonkun tullessa tilaan?

 
Tämä ajatusmalli pohjautuu fengshuin muotokoulukunnan teoriaan. Sen mukaan vakaa selusta antaa turvallisuuden tunteen sekä keholle että mielelle. Kun keho on rento voimavaroja säästyy vaikkapa ajatustoimintaan.
Itse tosin vältän käyttämästä ilmaisuja "ei saa" tai "täytyy". Jokainen tilanne on lopulta aina harkittava erikseen.
 
Koulukuntia on lukuisia - silti ihmettelen, miksi lukemissani eri kirjoissa on jopa täysin ristiriitaisia ohjeita.
Mihin koulukuntaan sitten oikeastaan voisi luottaa?
Mistä maallikko tietää, mitkä asiat ovat tärkeitä ja mitkä voi karsia, jättää noudattamatta?

 
Koulukuntia voi verrata työkaluihin. Ammattilainen tietää mikä työkalu toimii missäkin tilanteessa. Timpurikaan ei lyö naulaa seinään ruuviavaimella, tai jos lyö, niin hän tietää milloin niin kannattaa tehdä.
Itse en luota ainoastaan yhteen koulukuntaan vaan konsultaatiotilanteessa käytän paitsi arkkitehdin ammattitaitoani myös muoto- ja kompassikoulukuntien eri versioita, sekä tietysti tervettä järkeä.
Edellä olen verrannut fengshuita kiinalaiseen lääketieteeseen, jonka jotkut ohjeet ovat yleispäteviä, kuten se että kylmällä ilmalla ei kannata kastella jalkojaan. Näitä yleispäteviä ohjeita löytyy varsinkin muotokoulukunnasta, kuten juuri tuo edellä mainittu selustan turvaaminen.
 
Tuttavani osti posliinisen nk. rahasammakon, pienen suihkulähteen ja ripottelee auringonkukan siemeniä kotiin johtavalle tielle – meneekö tämä jo liiallisuuksiin?
 
Kolikkoa suussaan pitelevä sammakko, jonka sanotaan tuovan vaurautta, kuuluu Etelä-Kiinalaiseen kansanperinteeseen. Suosittelen talonpoikaisjärjen käyttöä ja sammakon sijaan vaikka säästöpossua.
 
Millä tavoin kiinalainen astrologia nivoutuu fengshuihin?
 
Kiinalaisen ajattelutavan mukaan ihmisen kohtalo koostuu useasta osatekijästä. Osaan voimme itse vaikuttaa. Voimme esimerkiksi opiskella, tehdä hyviä tekoja ja viettää aikaamme ympäristössä joka tukee meitä eikä kuluta voimiamme. Osaan kohtalostamme meillä ei tällä hetkellä ole vaikutusmahdollisuutta, kuten geeneihimme tai yllättäviin sattumuksiin.
Näihin omasta tahdostamme riippumattomiin seikkoihin ja elämän erilaisten syklien tutkimiseen ovat fengshui-mestarit käyttäneet avukseen kiinalaista astrologiaa.
Itse tutustun asiakkaan persoonaan mielelläni myös länsimaisen astrologian avulla. Katson tähtikartasta muun muassa tyyliin liittyviä seikkoja. Tällöin voin räätälöidä sanani ja käytännön ehdotukseni paremmin asiakkaalle sopiviksi.
 
Miksi makuuhuoneessa ei saa olla peilejä?
Monilla on makuuhuoneen komeron ovi pelkkää peiliä?

 
Peilitkään eivät kuulu perinteiseen kiinalaiseen fengshuihin. Ne ovat kuitenkin hyvin käteviä esimerkiksi pientä eteistä laajentaessaan.
Nykyisen länsimaisen fengshuin mukaan peili voi tuoda makuuhuoneeseen levottomuutta. Kahden sijasta huoneessa voi näkyä neljä henkeä. Aamuyöstä jääkaapille hiipiväkin voi pelästyä omaa kuvajaistaan.
 
Kirjoissa kerrotaan, miten päin on paras nukkua.
Miten määritellään esimerkiksi vuoden 1956 tuliapinan optimaalinen nukkumasuunta?

 
Vietämme sängyssä kolmasosan elämästämme. Sänky kannattaa siis sijoittaa hyvin jotta siinä saa tarvittavan levon.
Eri kulttuureissa on hyvin erilaisia ohjeita suotuisista nukkumissuunnista.
Fengshuin perusteella voidaan antaa suosituksia sekä sängyn suunnista että paikoista. Itse käytän suotuisien suuntien määrittelyyn tapaa jossa syntymävuoden lisäksi tarvitaan myös tieto henkilön sukupuolesta, sekä siitä onko hän syntynyt kiinalaisen aurinkokalenterin mukaan ennen vai jälkeen 4 helmikuuta. Valitettavasti tila ei tässä salli laskutavan esittämistä.
 
Jos hankkisi kaikki mahdolliset tarvikkeet ja välineet, mitä kymmenissä fengshui-kirjoissa suositellaan, asunto olisi täynnä erilaista, pääosin kiinalaista tavaraa tai rihkamaa sähikäisistä ja punaisista nauhoista savilintuihin, puueläimiin ja akvaarioihin, joissa on 15 punaista kalaa ja yksi musta. Onko tässä mitään järkeä?
 
Ei.
 
Monilla hyvinvoivilla mummoilla ja ei-mummoilla on kuivattuja kukkia tai muovi- tai silkkikukkia.
Onko kuivakukkamummojen terveys vaarassa?

 
Monet länsimaisen fengshuin kirjat varoittavat kuivakukista sanoen niissä olevan "kuollutta" energiaa.
Tärkein fengshuin peruskäsitteistä on elämänvoima eli qi. Mieli on yksi qin tehokkaimpia välittäjiä. Jos kuivakukka-asetelmaan on kerääntynyt kerros pölyä niin mieli ei enää saa haalistuneesta asetelmasta alkuaikojen iloa. Muovi- tai silkkikukat sen sijaan voi aina suihkuttaa puhtaiksi ja allergikkokin voi saada niistä piristystä.
Omaan tyyliini tosin sopivat vain luonnonmateriaalit ja elävät kasvit.
 
Fengshuin geomantia eli rakennusten sijoittamiseen ja sijaintiin liittyvät ohjeet kuulostavat paljon viisaammilta kuin sisustusohjeet. Vuori on hyvä olla pohjoispuolella suojaamassa ja taloon ei saisi olla suoraa tietä. Esimerkiksi Buckinghamin palatsin edessä, suoran tien ja rakennuksen välissä on suuri patsas, joka suojaa rakennusta suorilta "hyökkäyksiltä".
Miten esimerkiksi maan ilmasto vaikuttaa - kaikkialla ei ole sama ilmasto kuin Kiinassa?

 
Eri puolilla maailmaa on ollut omat ilmastoon ja kulttuuriin sopivat hyvän rakentamisen tapansa.
Fengshui on vain yksi näistä. Tosin sen huomattavana etuna on vuosisatojen kokemus ja kirjoitettu historia.
Esimerkiksi Intiassa on oma vastaava oppinsa, vaastu tai veda-arkkitehtuuri. Sen mukaan rakennus on suojattava etelästä, koska aurinko paistaa niillä leveysasteilla kuumasti. Ovienkin on Intiassa syytä olla vastakkain jotta ilmavirta viilentää huoneet.
Tästäkin huomaa miten orjallinen ohjeiden noudattaminen ei riitä, on myös ymmärrettävä mihin ohjeet perustuvat.
 
Kuinka paljon arkkitehdit ovat eri aikoina huomioineet fengshui-oppeja?
 
Kuten musiikillinen lahjakkuus, myös tilan hahmottamisen kyky vaihtelee eri ihmisillä. Taitoja voi myös opiskelun ja harjoittelun avulla kehittää. Lahjakkaat ja ympäristölleen herkät arkkitehdit ovat aina suunnitelleet myös fengshuin mittapuun mukaan hyvää ympäristöä. Mielestäni arkkitehdeille ei kuitenkaan ole haittaa siitä että he tutustuvat fengshuin peruskäsitteisiin. Fengshui on tyylistä ja ajasta riippumaton oppi, joten sitä voi aivan hyvin soveltaa nykyarkkitehtuurissa.
Itse olen opiskellut fengshui-arkkitehtuuria Sveitsissä. Keski-Euroopassa fengshuita hyödynnetään nykyään suunnittelun apuvälineenä paljon enemmän kuin meillä.
 
Edellä olen kysellyt asioita, joita kuka tahansa maallikko ensimmäiseksi tulee miettineeksi ottaessaan minkä tahansa fengshui-opaskirjan käteensä. Mitä viisaita neuvoja antaisit meille maallikoille, jotka olemme lukeneet viisaudet ja neuvot vain kirjoista? Pitäisikö matkata Kiinaan opiskelemaan?
 
Ensinnäkin suosittelen kriittistä suhtautumista kirjoihin.
Fengshui oli Maon aikana Manner-Kiinassa kielletty oppi. Yhä edelleenkään ei fengshuin harjoittamista katsota Kiinassa suopeasti. Hongkongissa, Taiwanilla ja vaikkapa Malesiassa tilanne on toinen. Siellä fengshui on kukoistanut ja kukoistaa.
Kuten missä tahansa taidossa, myös fengshuissa on äärimmäisen tärkeää löytää hyvä opettaja.
Vinkkejä länsimaissa toimivista fengshui-opettajista voi kysyä vaikka Suomen Fengshui ry:stä.
 
Itse olen hankkinut jo yhdeksän fengshui-kirjaa. Jokin siinä kaiken runsauden keskellä kuitenkin kiehtoo. Miksi kaikista maailman opeista valitsit juuri fengshuin? Uskotko siihen vai onko se vain yksi maallinen ammatti, johon olet päätynyt?
 
Kuulostaa pateettiselta ja vanhanaikaiselta, mutta kuultuani ensi kerran fengshuista tiesin löytäneeni elämäntehtäväni. Se on alusta asti opettanut minua näkemään, tulkitsemaan ja ymmärtämään ympäristöä itselleni luonteenomaisella tavalla. Fengshui on minulle loputtoman oppimisen aihe, kiehtova mysteeri ja erinomainen herkkyyden kehittämisen väline.
Uskon niihin asioihin jotka kokemukseni mukaan toimivat. En tiedä miksi sähkö, astrologia tai jotkut klassisen fengshuin menetelmät näyttävät toimivan. Käytän niitä niin kauan kun ne toimivat minulla.
 
Pidätkö kursseja?
 
Pidän monen asteisia kursseja eri puolilla Suomea. Fengshuista kiinnostuneille suosittelen yleensä peruskurssia jonka avulla saa vankan kokonaiskuvan käsitteistä ja koulukunnista. Sen jälkeen on helppo tarttua mihin tahansa kirjaan, kun tietää mistä näkökulmasta se asiaa tarkastelee.
Pidän myös esimerkiksi fengshui-arkkitehtuurin kursseja. Ne antavat käytännön neuvoja uuden rakentajille, vanhan korjaajille ja asunnon vaihtajille.
 
Miten kiteytät, miksi kannattaisi suunnitella asuntonsa asiantuntijan kanssa yhdessä?
 
Jos hammastani särkee menen hammaslääkärille. Fyysisen ympäristön suunnitteluun on omat asiantuntijansa, arkkitehdit, sisustusarkkitehdit ja -suunnittelijat. Jollekin fengshui-konsultti voi olla juuri sen tason erikoisasiantuntija jota hän kokee tarvitsevansa.
Aikoinaan kiinalaiset lääkärit saattoivat lähettää fengshui-mestarin kroonikkopotilaansa luo. Jos lääketiede ei kyennyt auttamaan, täytyi heidän mielestään potilaan kotona olla jokin vaivaa ylläpitävä tekijä. Fengshuihin tarttuakseen ei kuitenkaan tarvitse olla sairas tai edes kotiinsa tyytymätön; monelle kannustimeksi riittää tarve saada uusi näkökulma elämänsä fyysisiin puitteisiin.
Ainakin fengshuin avulla on mahdollista saada aikaan toimivaa ja tasapainoista ympäristöä.
Itse en lupaa fengshuin avulla ihmeitä. Joskus se voi kuitenkin olla vaa'ankieli jonka avulla pinnan alla olevat potentiaalit saadaan käyttöön.

Kysymykset: Juhani Nummela
Ultra 12/2001