Fengshuissa käytetään tavallista arkijärkeä

Kuvittele itsesi kutsuille, joilla et tunne ketään ja joilla olosi on epävarma. Seisotko silloin keskellä lattiaa vai koetko olosi turvallisemmaksi hakeutumalla hieman syrjemmälle, selkä kenties seinään päin? Tarve kokea turvallisuutta on juurtunut syvälle selkärankaamme. Tätä samaa turvallisuuden tunnetta voidaan vahvistaa fengshuin avulla.
 
- Fengshui on monituhatvuotinen, kiinalainen ympäristöoppi, joka jakaantuu erilaisiin koulukuntiin. Fengshuihin tutustuminen on helpointa aloittaa muotokoulukunnasta. Sen avulla on mahdollista vaikuttaa turvallisuuden tunteeseemme muun muassa muokkaamalla tilan energiavirtoja, kertoo fengshuihin erikoistunut helsinkiläinen arkkitehti Kristiina Mäntynen.
Näissä energiavirroissa ei ole mitään mystistä. Ne ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan sekä ihmisten kulkuväyliä että ilmavirtojen ja katseiden suuntia.
Kun kotiin sisään astuessamme näemme vastapuolella sijaitsevan takaoven, suuntautuu katseemme sinne automaattisesti. Saman katseen mukana kulkee myös qi (ch'i), energiavirtaus.
- Kodin fengshuissa tarkoituksenamme on saada qi virtaamaan rauhallisesti ja kerääntymään sellaisiin paikkoihin, joissa vietämme eniten aikaamme. Tällöin esimerkiksi sohvalla, nojatuoleilla, sängyllä ja työpöydän ääressä on levollisempaa olla.
Mutta miten ihmeessä näkymättömien energioiden virtaus voi oikeasti vaikuttaa siihen, kuinka turvalliseksi olomme koemme?
- Otetaan esimerkiksi vaikka makuuhuone. Kun seisot makuuhuoneen ovella ja katsot kohti ikkunaa, saatat aistia, että tässä suorassa linjassa qi virtaa nopeasti. Jos sänky osuu samalle linjalle, ehkä vielä pääpuolestaankin, ei ole ihme jos on univaikeuksia.
- Mahdollisimman suuren osan kehosta tulisi olla sivussa tästä virtauksesta. Univaikeudet johtuvat usein turvattomuuden tunteesta, siitä että alitajuisesti pelkäämme tulevamme yllätetyiksi, Mäntynen kuvailee.

Punainen nuoli kuvastaa voimakasta qin virtausta. Ensimmäisessä kuvassa qi virtaa sängyn yli.
Sängyn paikkaa siirtämällä unikin alkaa usein maistua paremmin.

Leivinpaperille piirtelemään

Jokainen ihminen omaa kyvyn kuunnella omaa kehoaan. Kodin tilojen kuulosteleminen oman kehon avulla voi kuulostaa hassulta, mutta on todellisuudessa helpompaa kuin luulisi. Tarvitaan vain tarkkaavaisuutta ja ehkä jakkarankin siirtelyä: missä kohtaa huonetta itselläni on mukavinta olla.
- Kokemuksen tueksi voi vaikka piirtää kodin kulkureitit pohjapiirroksen päälle asetetulle leivinpaperille. Emme voi sijoittaa oleskeluun tarkoitettuja huonekaluja kulkuväylille. Niillä qi virtaa fengshuin käsittein ilmaistuna liian lujaa. Lähes yhtä voimakkaasti qi virtaa ovien ja ikkunoiden välillä.
Kristiina Mäntysen mukaan huonekalujen uudelleen sijoittelulla on monesti ratkaiseva vaikutus turvallisuuden tunteeseen. Kun sohvan sijoittaa rauhalliseen paikkaan, pois qin reitiltä, viihtyy siinä entistäkin paremmin. Sama juttu pätee esimerkiksi työpöydän suhteen: mieluiten selkä seinää vasten ja katse viistosti ovelle päin.

Matalat hyllyt tuovat avun

Aasiassa qin virtausta muokataan monesti taittosermien avulla. Niillä luodaan esimerkiksi yöajaksi turvallisia, pesämäisiä tiloja. Meidän sisustuskulttuurissamme samaa tarkoitusta ajavat usein puolikorkeat tilanjakajat, kuten lipastot tai hyllyt.
- Hyllyä voi käyttää kulkuesteenä siten, että sen taakse muodostuu suoja istujalle tai nukkujalle. Tuolloin katse ja valo saavat edelleen suuntautua hyllyn yli.
Fengshuin oppien hyödyntäminen ei siis välttämättä johda uusien huonekalujen ostamiseen tai kodin täysremonttiin. Jo olemassa olevien esineiden uudella sijoittelulla päästään monesti hyvään lopputulokseen.
- Hyvinkin pienillä asioilla voidaan saada aikaan suuria muutoksia.

Lapsiperhe sai levollisen yöunen

Nelihenkinen lapsiperhe tilasi Kristiina Mäntysen tekemään fengshui-konsultointia kotiinsa. Ennen kotikäyntiä perhe lähetti Mäntyselle kotinsa pohjapiirustuksen sekä kaikkien perheenjäsenten ongelmat ja unelmat kirjallisesti.
Fengshui-konsulttien tiedot ja taidot menevät paljon muotokoulukuntaa syvemmälle. He käyttävät konsultoinnissa apunaan mm. erityistä fengshui-kompassia sekä tietoja perheenjäsenten sukupuolista ja syntymäajoista.
Mäntynen kävi perheen luona huhtikuussa 2005.
- Suurin ongelmamme oli leikki-ikäisten lastemme nukkuminen. Se oli niin levotonta sängystä toiseen ravaamista, ettei meillä kukaan nukkunut hyvin, perheenäiti kertoo.
Kristiina Mäntynen syventyi lasten nukkumisongelmaan huolella. Lopputuloksena sekä lapset että aikuiset vaihtoivat makuuhuoneita keskenään. Aikuiset pääsivät kodin perimmäiseen huoneeseen, niin sanotulle komentopaikalle.
- Mäntynen myös kehotti meitä vaihtamaan lasten vuodevaatteiden värejä sen mukaan, mikä heille kullekin parhaiten sopi.
Fengshui-konsultti puuttui myös moniin muihin asioihin talossa. Joidenkin huonekalujen sekä esineiden paikkoja vaihdettiin. Muutamissa huoneissa tehtiin pieniä muutoksia väritystä muuttamalla.
- Lopputulokset olivat todella ihmeelliset. Lasten nukkumisessa tapahtui dramaattinen muutos jo heti ensimmäisenä yönä, jolloin he nukkuivat koko yön omissa sängyissään.
Myös muut muutokset kantoivat satoa. Tai pitäisiköhän sanoa paremmin: pudottivat sitä.
- Muutos tuntui heti tekstiilien vaihtamisen jälkeen. Olo tuntuu kevyemmältä ja energisemmältä. Hiljattain huomasin, että kilojakin on jo pudonnut liki kymmenen, perheenäiti kertoo tyytyväisenä.

Yksilapsisen perheen kerrostaloasunto oli hankittaessa sokkeloinen ja täydellisen remontin tarpeessa. Vaaleanpunainen väri kuvaa kulkureittejä, punaiset nuolet puolestaan voimakkaan ja siten haasteellisen shaqin reittejä. Qi pääsi kerääntymään ainoastaan pienissä, vaaleansinisellä merkityissä kohdissa.

Perusteellisen remontin jälkeen energiavirrat kulkevat asunnossa hallitummin. Kerääntyneen energian paikkoja on enemmän ja ne ovat suurempia.

Jonna Lankinen
Turun Sanomat 4.10.2005
 
Piirroskuvat: Kristiina Mäntynen