Fengshuita pohjoissavolaisessa maalaistalossa

Kiinalaiset ovat käyttäneet fengshuin moninaisia menetelmiä vuosituhansien ajan. Tavoitteena heillä on ollut tuoda sen avulla elämään turvallisuutta ja hyvinvointia.
Fengshuissa on menetelmiä, joiden avulla pyritään tavoittamaan paikan henki, eli genius loci, kuten länsimaiset arkkitehdit asian ilmaisevat.
Fengshuin kompassimenetelmät antavat tulkitsijalleen eräänlaisen magneettikuvan siitä, millainen tilan tuntu mihinkin suuntaan rakennetussa talossa olisi ja miten se saataisiin viritettyä suotuisaksi.

Paikan henkeä ja energiakaavioita

Yrittäjä ja henkilöstövalmentaja Mikko Kokkonen asuu sukutilallaan Kuopion Kurkiharjussa, Rantalan tilalla. Hän pyörittää naapurissa asuvan veljensä kanssa yritysvalmennukseen keskittyvää Onnenpari Oy:tä.
Mikko myös tuottaa tilalla sukuperinnettä jatkaen savolaista talkkunaa. Sitä on tehty Rantalassa jo vuodesta 1914 lähtien. Tilalla on myös alkuperäisiä savolaisia maatiaiskanoja sekä kalkkunoita. Kesäaikaan laitumien monimuotoisuudesta huolehtii joukko hevosia, poneja ja lampaita.
Sain yhteydenoton Rantalasta kesällä 2006. 1950-luvulla rakennettuun päärakennukseen oli pesiytynyt home. Nyt talo oli päätetty sairastuneena, pienenä ja muutenkin nykytarpeisiin soveltumattomana purkaa.
Paikalla käynti ja maiseman havainnointi fyysisillä aisteilla on aina kaiken arkkitehtisuunnittelun lähtökohta. Käyntini jälkeen tutkin Rantalan tulevalle päärakennukselle useita erilaisia suuntavaihtoehtoja käyttäen fengshuin menetelmiä. Energiakaavioita vertailemalla karsin pois mahdottomimmat versiot ja jäljelle jäi kaksi. Niihin luonnostelin kolme pohjaratkaisua.
Keskustelujen myötä toinen suuntavaihtoehto karsiutui pois ja valitsimme nykyisen rakennuspaikan, jossa talo sijoittuu kalliokumpareen luoteisreunaan. Päädyimme yksikerroksiseen taloon, jonka oleskelutiloihin saatiin runsaasti avaruutta käyttämällä saksiristikoita.

Perinteisen parituvan henkeä

Pohjaratkaisussa on muistumia perinteisestä parituvasta. Pääovi on talon keskellä ja televisiotila ja tupakeittiö sen molemmin puolin. Tupakeittiön ja koko kodin sydän on vanhasta talosta pelastettu, suvun vanha pirtinpöytä. Makuuhuoneet ja Mikon työhuone ovat rivissä talon takaosassa.
Rakennuksen edessä on niin sanottu paraatipiha, jonka suuntaan oleskelutilat avautuvat. Vanhan navetan ja kanalan puoleisessa päädyssä on talouspiha, jonka puolella on kurasisäänkäynti.
Katetun kuistin puolella on "puhdas" sisäänkäynti. Sen kautta päästään kodinhoitohuoneeseen ja sisäsaunaan. Osittain lasitettu kuisti toimii kesäaikaan ruokailutilana. Aurinko paistaa kuistille sopivasti aamiais- ja lounasaikaan. Sieltä avautuu myös järvinäköala.

Ekologiset materiaalit ja puhdasta vettä

Talosta tuli hirsirakenteinen ja sen toimitti Tervolassa toimiva Vaaran Aihkitalot Oy.
Mikolle tärkeä valintaperuste oli hirren laatu. Hirret ovat pohjoisen hitaasti kasvanutta puuta eli aihkia. Hirsien välissä on pellavaa ja yläpohjassa selluvillaa.
Muovimateriaalit on jätetty pois ja se takaa talon hengittävyyden. Talo lämpenee pellosta saatavalla maalämmöllä sekä omasta metsästä saatavalla puulla.
Pitkulaisessa talossa on kaksi uunia, joista keittiön puoleista leivinuunia lämmitetään talvikaudella lähes päivittäin. Maalämpöpumppu on ns. yhdistelmäpumppu, joka ottaa talteen myös uunien hukkalämmön.
Erityisen ylpeä Mikko on oman tilan mailla olevasta lähteestä. Siitä otetaan kaikki käyttövesi, eli perhe myös peseytyy lähdevedessä!

Onnellinen pari

Perinteisen näkemyksen mukaan fengshuin vaikutus kohtalomme kulkuun on parhaimmillaan viidesosa.
Rantalan tilan uusi päärakennus valmistui vuonna 2007. Niinpä järkytyin kun vuonna 2009 kuulin, että Mikon uus-avoperhe oli hajonnut. Vilkaisin heti Mikon astrologista karttaa ja löysin sieltä selityksen, joka tyynnytti ainakin minut. Perheeseen liittyvät muutosvoimat olivat tuolloin ilmeiset. “Se tapahtuu, mikä on tarkoitettu“, Mikko tuolloin totesi ja korosti olevansa ainakin erittäin tyytyväinen taloonsa.
Olimme Mikon kanssa seuraavan kerran yhteydessä alkuvuonna 2013. Tuolloin kuulin että tilalla on uusi emäntä. Kysyin hänen syntymäaikaansa. Olin suunnitellut talon pääovelle vesitähti 8:n ja päämakuuhuoneeseen vuoritähti 8:n. Liekö siis sattumaa että edellisen tapaan, myös uusi kumppani on omalta elementtinumeroltaan 8? Väylä oli hänelle pedattu ja heinäkuussa 2013 Rantalan tilalla juhlittiinkin sitten häitä!

Kristiina Mäntynen
Artikkeli on julkaistu lyhennettynä Terve Talo -lehdessä 4.12.2013
 
Valokuva: Mikko Kokkonen