Kuinka fengshui melkein muutti elämäni

Istun uudessa kodissani ja ihmettelen, saiko fengshui tämän aikaan? En usko mihinkään hömpötyksiin enkä tiennyt mitään tuhatvuotisesta kiinalaisopista, ennen kuin ystävätär houkutteli minut kurssille.

Ei kyllä paljoa kiinnosta. Toisaalta ainahan voi tutustua uusiin asioihin. No, voin kai minä lähteäkin, vastaan ystävättären houkutteluun.
Niin meitä sitten istuu viisi naista eräässä kodissa viikonlopun ajan pöydän ympärillä kuuntelemassa fengshui-opettaja, arkkitehti Kristiina Mäntysen seesteisen oloisia opetuksia. Välillä painumme pihamaalle tekemään muutamia hapettavia voimisteluliikkeitä ja illalla kävelylle.
Korvat hämmästelevät hiljaisuutta: telkkari ja musiikkilaitteet kiinni koko viikonlopun! Yöllä nukun hyvin, mikä on epätavallista vieraassa kortteerissa.

Paikan henki ja tuntu

Fengshui on sananmukaisesti käännettynä "tuuli ja vesi". Saamme kuulla, että alkujaan sen avulla etsittiin mahdollisimman hyvää rakennuspaikkaa talolle - tai kaupungille tai kylälle. Haluttiin rakentaa ympäristöön sopiva, silmää miellyttävä ja terveellinen talo.
Sitä ovat suomalaiset esi-isämmekin kautta aikojen tavoitelleet. Ovat valinneet talonpaikaksi mäenrinteen mieluummin kuin notkon, kylmiltä tuulilta suojaisan, kuivan ja aurinkoisen paikan mieluummin kuin tuulisen, kostean ja pimeän, ja aukea tai vesi talon edessä on olut ihanne. Kaikkihan täälläkin ymmärtävät suojaisessa etelärinteessä sijaitsevan rantatontin arvon.
Kuulemme myös, että fengshuin käyttö ei vaadi mitään erityistä maailmankatsomusta, vain hieman rohkeutta tutustua toisen kulttuurin maailmankatsomukseen. Fengshuin voima on siinä, että sitä voi nykypäivänäkin soveltaa kulttuurista ja tyylistä riippumatta, vaikka sen käyttämät taolaiset käsitteet ovat ensi kuulemalta vieraita.
Kiinalainen fengshui ei ole mystiikkaa vaan kokemukseen perustuvaa vanhaa viisautta ja talonpoikaisjärkeä. Länsimaissa sitä on yksinkertaistettu ja supistettu se usein pelkäksi eksoottiseksi sisustussuunnaksi. Fengshui on kuitenkin kokonaiskäsitys luonnosta ja ihmisestä sen harmonisena osana.
Perussanoma on, että fyysinen ympäristö vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin ja että ympäristöä voidaan muokkaamalla parantaa. Jos ympäristö on tasapainossa, ihmisellä on mukava ja levollinen olo, kodissa esimerkiksi hyvä henki ja tuntu. Samaa ympäristön ja ihmisen vuorovaikutusta tutkii muun muassa länsimainen ympäristöpsykologia.
Tiesin kyllä, että kiinalaiset ovat keksineet kompassin, mutta hämmästyttävä uutinen on, että se kehitettiin alunperin fengshuita varten ja sovellettiin vasta myöhemmin merenkulkuun. Kompassia Kristiinakin tarvitsee konsultaatiotyössään.

Elämänvoiman virtaus

Kuulemme, että yksi fengshuin keskeinen käsite on qi, kiinalaisen ajattelutavan mukaan elämää synnyttävä ja ylläpitävä voima. Fengshuissa qi on muun muassa kulkuväylien ja oleskelupaikkojen rytmittelyä. Katseemme ja kehomme on voitava vaeltaa tilassa ja tilojen välillä esteettömästi, mutta kyllin kiireettömästi, niin kuin veren suonissa.
Samoin tulemme tietämään, että kaikkialla vuorottelevat ja täydentävät toisiaan yin ja yang, vastavoimat. Yin on passiivinen tila, johon liittyy naisellisuus, yö, varjo, lepo, liikkumattomuus, kylmä, vesi. Yang on aktiivinen energia, johon liittyy taivas, valo, toiminta, liike, kuuma, maskuliinisuus. Näidenkin tulee olla tasapainossa. Makuuhuoneessa levolliset yin-piirteet ovat yleensä hyväksi, olohuoneessa aktiiviset yang-piirteet.
Kaikki voidaan myös jakaa viiden elementin - puu, tuli, maa, metalli, vesi - mukaan. Kaikki värit, muodot tai vaikka tunnetilat voidaan tulkita kuuluviksi johonkin näistä elementeistä. Niiden keskinäistä tasapainoa haetaan. Hyvässä tilassa kaikki elementit ovat edustettuina ilman minkään ylivaltaa. Esimerkiksi liiallinen punaisen käyttö huoneessa voi voimistaa liikaa tulielementtiä, josta voi seurata rauhattomuutta. Mutta tilan henkeä voidaan aina korjata lisäämällä tai poistamalla jotain.

Konsultti kotona

Sitten mennään meille. Olen toimittanut opettajalle kodin pohjapiirroksen ja perheenjäsenten syntymäajat, joista hän laskee kullekin persoonallisen vuosinumeron. Sitä käytetään apuna kotianalyysissä. Tutkaillaan, mikä soppi on kullekin suotuisin, ja päinvastoin, missä kohtaa ei ainakaan kannattaisi vuodettaan tai työpöytäänsä pitää.
Kolmelle perheenjäsenelle tulee sama minggua eli henkilökohtainen vuosinumero, länsityyppinen kahdeksikko, yhdelle tulee itätyyppinen nelonen.
- Miksi tuo lamppu ei pala? Seinäkello ei käy? Kellon lyönti ja heilurin liike olisivat oivat fengshui-aspiriinit tähän huoneeseen. Raaskisitko vaihtaa kuivakukat uusiin, vanhoissa ei ole enää väriä? Tummat seinät ja punaiset pyyhkeet, hmmm, voisitko harkita vaaleampia, kyselee Kristiina.
Kotikonsultaatiolla siis pyritään parantamaan kodin toimivuutta, asumismukavuutta ja viihtyisyyttä, seiniä ei tarvitse kaataa eikä taloa vaihtaa. Pikkukonsteja vain. Ei taida riittää meillä. Korjattavaa löytyy. Ulko-oven edusta eli maailmaan lähtö on ahdas, tumma räystäslippa pimentää, ulkovalo on sammunut, hämärää tuulikaappia synkentää tumma matto. Ulko-ovea vastapäätä on ikkuna, josta energiat karkaavat suoraan ulos, työhuoneen lamppu roikkuu niin alhaalla että tuntuu putoavan niskaan, kirjahyllyssä näen nyt niin paljon sälää, että ronskinpuoleinen siivous olisi paikallaan. Katon tulisi olla vaaleampi kuin lattian - katso ulos, taivas ja maa! Vaalea katto lisää tilantuntua ja antaa tilaa ajatella.
Vaikkei yhtään haluaisi perehtyä fengshuihin, kaksi hyödyllistä periaatetta on kyynikonkin myönnettävä: viihtyisyyden takia kannattaa siivota, ja kannattaa luopua turhista tai epämiellyttävistä tavaroista. Fengshuin periaatteiden soveltaminen ei vaadi ostamaan lisää tavaraa, pikemminkin karsimaan. Konsultoinnin jälkeen jään ihmettelemään, miten meillä voikin olla niin monia rikkonaisia esineitä.
Yhteen nurkkaukseen olen ruuvannut pienitehoisen lampun, joilla kuvittelin luovani rentouttavaa hämytunnelmaa, mutta opettaja huudahtaa: - Onko tuo todella ainoa valonlähde? Eikö teitä masenna? Lisää lukseja!
Oho, onpa kohennettavaa. Ei taida pieni kirkastus riittääkään.
Vähän myöhemmin äimistyn, kun kiinteistönvälittäjä sanoo: niin, kaikkihan täällä menee remonttiin.
Ja minä kun olin ihan tyytyväisenä asunut tässä!

Talo menee myyntiin

Pyhänä kävelen huvin vuoksi katsomaan lähellä myytävää asuntoa. Sopiva koko, avara pohja, paljon valoa, aurinkoinen piha. Ihastun heti, ryntään kotiin, huudan jo eteisestä: nyt se löytyi!
Ukko ei tietenkään ihastu ajatukseen päätä pahkaa, mutta menee kuitenkin myöhemmin katsomaan asuntoa. Jarruttelee, pidättelee, esittää järkevää, mutta onkin salaa ruvennut käymään tinkimisneuvotteluja.
Eipä aikaakaan, kun olemme tehneet kaupat ja panneet vanhan myyntiin.
Ehkä meillä oli muutoksen tarve.
Ehkä fengshui oli vain se lopullinen sysäys, joka tarvittiin?
Kristiina Mäntysen mukaan ihmiset ottavat häneen yhteyttä tyypillisesti juuri silloin kun heillä on jonkinlainen muutostarve. Joko konkreettinen remonttitarve, tai sitten vain tunne, että asiat voisivat olla toisinkin.
Vanha kotimme on ollut välittäjällä kaksi kuukautta, kun Kristiina meilaa hiukan huolestuneena: joko on talo mennyt kaupaksi? Ei ole, mutta ei tässä hätää vielä, vastaan.
Häneltä tulee varovainen vinkki: panepa seuraavalla näytöllä ulko-oven vasemmalle puolelle vesimalja ja punaisia kukkia. Minä panen, ja sinä iltana katsomaan tullut perhe ostaa asunnon.
Minähän on usko mihinkään hömpötyksiin.
Vettä kuulemma käytetään fengshuissa joissain tietyissä tilanteissa tuomaan uusia mahdollisuuksia ja vaurautta.
Kristiina kuitenkin varoittaa: tämä oli täsmälääke juuri teidän taloanne ja tapaustanne varten, ei missään nimessä joka kodin yleispätevä kikka.

P.S. Istun nyt uudessa kodossa. Katselen ympärilleni, kuulostelen, millainen henki ja tuntu täällä on...
Energia ei karkaa ikkunasta ulos, valoa ja lukseja löytyy, valaisimet eivät roiku niskassa, ei näy rikkonaisia kapistuksia, kirjahyllyn siivosin, ovesta mahtuu harteikaskin lähtemään maailmaan, ja siistiä on, toistaiseksi.
Tunnen aika hyvät virtaukset.
Kyllä fengshui-kurssille kannattaa mennä. Kotia ei silti ole pakko vaihtaa.

Arja Talonen
Seura 40/2002