Ote artikkelista

Firmy, kde to správně proudí
– Yritykset joissa virtaa

Suomalainen mystikko

"Nykyään arkkitehdit ja suunnittelijat keskittyvät siihen miltä sisustus näyttää. Minä haluan tilojen ensisijaisesti tarjoavan positiivisia energiaa siinä oleskeleville", selittää fengshui-arkkitehti ja konsultti Kristiina Mäntynen, jolla on menestynyt toimisto Helsingin keskustassa. Näyteikkunassa roikkuu kristalleja ja sisäänkäynnillä on kiviä tukemassa suotuisan energian virtausta. Sisällä on kuitenkin vähemmän esoteerista. Pöydät ja tuolit on vain sijoitettu sopivasti ja katosta roikkuu värillinen tuulikello.
 
Mäntynen on koulutettu arkkitehti, joka perusti vuonna 1994 Suomen Fengshui ry:n ja jonka puheenjohtajana hän toimii. Länsimainen ja itämainen lähestymistapa ovat hänen mielestään sovitettavissa varsin hyvin yhteen. Hän pyrkii myös irrottautumaan fengshuita ympäröivästä puoskaroinnista ja puhumaan siitä ilman mystiikkaa. "Yritän esittää asiat käytännöllisesti, käyttämättä salaperäisiä käsitteitä. Samalla pyrin aina löytämään useita perusteluja kaikille suosituksilleni. Näin järki yhdistyy fengshuihin. Voin esimerkiksi perustella pöydän paikkaa sillä, että siinä on enemmän valoa lukemiseen tai että se sijoittuu sopivasti kulkuväyliin nähden", sanoo kiinalaisen opin suomalainen pioneeri.
 
Hänellä on ollut noin kuusisataa asiakaskohdetta. Niiden joukossa on hoitotiloja, yrityskonsulttien tiloja, kirjasto, kampaamoja ja jalokiviliikkeitä. Muutamia vuosia sitten hän auttoi jopa uuden koulun suunnittelussa, jolloin piirustuksia hiottiin hänen punakynämerkintöjensä pohjalta. Hän antoi värisuosituksia ja esimerkiksi ehdotuksia luokkahuoneisiin. Suomessa, kuten Tšekin tasavallassa, opettaja on yleensä lähellä ovea ja oppilaiden pulpetit luokan takaosassa. "Fengshuin näkökulmasta voitaisiin harkita myös kaksiovellista luokkaa tai opettaja voisi istua takana, viistosti oveen nähden," sanoo Kristiina Mäntynen Helsingin toimistossaan.

Bára Procházková
Respekt, 30/2012
Respekt on tšekkiläinen, poliittinen viikkolehti
Respekt in English
 
Käännös: Kristiina Mäntynen