Fengshui suunnittelussa
– kolme esimerkkiä
Vietämme makuuhuoneessa kolmasosan elämästämme ja vaikka teemmekin sen pääosin silmät kiinni, on silti tärkeää millainen makuuhuoneemme on. Makuuhuone on ennen kaikkea rauhoittumisen ja levon tyyssija – siksi siellä olisi syytä olla levollinen ilmapiiri.
- Päivän toimet ovat aktiivisia, niinpä tarvitsemme paikan, jossa voimme joka solullamme hengähtää ja palautua. Se paikka on makuuhuone. Jatkuvasti levottomat keho ja mieli saattavat nimittäin vähitellen johtaa immuunijärjestelmämme heikentymiseen, arkkitehti ja fengshui-konsultti Kristiina Mäntynen varoittaa.
Mäntynen tietää mistä puhuu: hän ratkoo ammatikseen toimimattomien ja epäviihtyisien huoneiden ongelmia ja pitää kursseja sekä luennoi mm. sänkykamari-fengshuista eli siitä, millainen on fengshuin periaatteiden mukaan suositeltava makuuhuone.
Länsimaissa fengshui on mielletty ensisijaisesti sisustusopiksi. Monia fengshuin näkökulmasta epäsuotuisiksi katsottuja tekijöitä voikin vaimentaa sisustusratkaisuilla, mutta tehokkainta olisi rakentaa alusta alkaen tasapainoista ja tervehdyttävää ympäristöä. Mäntysen suunnittelemia taloja on rakennettu jo useita. Hän käy niissä aina tarkkaan läpi myös sähkösuunnitelmat. Niiden pohjalta kun pitkälti määräytyy myös talon valaistussuunnitelma.
Sähkösuunnittelijan armoilla
Kristiina Mäntysen mukaan suomalaisten makuuhuoneiden yleisin ongelma on keskelle huonetta, suoraan parisängyn yläpuolelle sijoitettu kattovalaisin.
- Olemme evoluution myötä tottuneet kokemaan päällämme olevat asiat uhkana. Jos sängyn yläpuolella roikkuu valaisin, alitajuntamme ja pidemmän päälle myös kehomme reagoi siihen, Mäntynen selittää.
Sama ongelma on tyynypäädyn päälle sijoitetuissa kaapeissa ja muodikkaissa sängyn päätyhyllyissä sekä suoraan tyynyn päälle kiinnitetyissä lukulampuissa. Esineiden paino on tässä yhteydessä yhdentekevä.
- Aivojemme peilisolut reagoivat päällä roikkuvaan massaan, siten kyseessä voi aivan hyvin olla vaikka vain kevyt paperivalaisin. Kehoa kohti osoittavat esineet saattavat pikku hiljaa johtaa tuohon kehonosaan kohdistuvaan fyysiseen vaivaan. Esimerkiksi lukulamput kannattaa siis sijoittaa mieluummin yöpöydälle ja kattovalaisin sängyn reunojen ulkopuolelle.
- On onnetonta, että ihmiset ovat sähkösuunnitelmien armoilla ja kärsivät sen tähden jopa fyysisistä vaivoista, Mäntynen tuskailee. Valaistussuunnitteluun olisi muutenkin syytä kiinnittää kodeissa enemmän huomiota.
Väritys asunnon ja asukkaiden mukaan
Fengshuin oppien mukaan makuuhuoneessa olisi yleensä suotavaa suosia hillittyjä ja viileitä yin-värejä. Yin- ja yang-vastakohtapari on kuitenkin aina suhteellinen käsite. Väreissä määreet yin ja yang kuvastavat lähinnä saman värin voimakkuus tai lämpötilaeroja. Punainenkin voi olla lämmin tai viileä. Värien valinnassa työkaluna on kiinalaisesta lääketieteestäkin tuttu viiden elementin teoria. Kristiina Mäntynen määrittelee tilan värit aina tapauskohtaisesti. Lähtökohtina ovat sekä asunto että henkilö.
- Lähden aina ensin liikkeelle asunnosta, eli otan huomioon talon rakennusvuoden ja sen tarkat ilmansuunnat. Sen jälkeen tutkin, mitkä värit sopivat juuri kyseisessä huoneessa nukkuvalle henkilölle. Niinpä huone voidaan ensin värittää asunnon kokonaisuuteen sopivasti ja räätälöidä sitten nukkujaa varten vaikkapa lakanoiden väreillä. Lakanat kun voi aina päiväsaikaan peittää päiväpeitolla, Mäntynen neuvoo.
Parisuhde tarvitsee sängynpäädyt
Makuuhuone liittyy olennaisena osana myös parisuhteeseen. Kristiina Mäntysen vetämillä sänkykamari-fengshuin -kursseilla puhutaan muun muassa sängynpäätyjen tulkitsemisesta. Ehkäpä ranskalaisten legendaarinen rakastelumaine johtuukin sikäläisestä perinteisestä puusepäntaidosta? Yhden näkemyksen mukaan ideaalisessa sängyssä päätyjen muoto on kuin rakastavaisten liitto: rakkaus kasvaa reunoilta ja nousee kohti keskiosaa, yhteistä maailmaa.
- Sängynpäädyt kruunaavat sängyn ja tekevät siitä arvokkaamman. Pääty liittyy myös turvallisuuden tunteeseen, Kristiina Mäntynen sanoo.
Tärkeää on myös se, kummalla puolella puolisot nukkuvat. Kungfutselaisittain ajateltuna miehen paikka sängyssä on vasemmalla puolella ja naisen oikealla. Tuolloin vältetään, ainakin teorian mukaan, "akkavalta" ja mies saa aseman vaimonsa ja perheensä tukipilarina.
Kokeile ja kuuntele itseäsi
Fengshuin harjoittamisessa ei ole kyse tiettyjen opinkappaleiden tai tekniikoiden kaavamaisesta toistamisesta vaan niiden soveltamisesta sekä herkkyyden kehittämisestä. Kristiina Mäntynen kannustaakin aina ihmisiä ensisijaisesti kuuntelemaan omia tuntemuksiaan. Kokeilu on mainio tapa. Sen tueksi hän suosittelee fengshui-päiväkirjan pitämistä,
- Jos tuntee, että muutoksilla on suotuisa tai epäsuotuisa vaikutus, tuolloin ainakin tietää, mistä se johtuu. Usein ihmiset eivät vain huomaa yhdistää tällaisia asioita toisiinsa, Kristiina Mäntynen opastaa.
Nana Närhi
PlazaKoti, 4/2007