Funkista ja fengshuita – Arkkitehti Kristiina Mäntysen haastattelu
Kuva:Timo Jansson
Kansanfunkis tarkoittaa muiden kuin arkkitehtien suunnittelemaa, 1930 -luvulla kansainvälisestä funktionalismista vaikutteenensa saannutta rakentamista - sanoo syksyllä 2015 kansanfunkissivustonsa avannut arkkitehti Kristiina Mäntynen.
Tutustuin häneen eräässä tilaisuudessa, jossa Suomen Fengshui ry:n puheenjohtaja Kristiina Mäntynen kertoi klassisesta kiinalaisesta fengshuista. Halusin haastatella häntä siitä, mutta nyt Kristiinalla osoittautui olevan meneillään myös aivan uusi projekti.
Haastattelija: Onneksi olkoon Kristiina, olet hiljakkoin avannut uuden kansanfunkis.fi -nettisivun. Milloin tämä suomalaisen rakennushistorian ilmiö alkoi kiinnostaa sinua?
Kristiina Mäntynen: Kiinnostuin aiheesta 1980-luvun lopulla etsiessäni arkkitehdin diplomityöaihetta. Olin erikoistunut opinnoissani rakennetun ympäristön suunnitteluun, eli korjausrakentamiseen, restaurointiin ja vanhojen rakennusten arvottamiseen. Sen aikainen pomoni, arkkitehti Hannu Tomminen ehdotti minulle aihetta. Hannu tunsi luonteenlaatuni selvästi hyvin, koska aihe on pitänyt minua pauloissaan arkkitehdiksi valmistumiseni jälkeenkin.
Haastattelija: Olet siis ollut kohta 30 vuotta kansanfunkiksen lumoissa? Miksi juuri nyt 1930–1940 -lukujen suomalaiset funkisrakennukset kannustivat sinua nettisivun luomiseen?
Kristiina Mäntynen: Modernin rakennusperinteen tutkimus ja suojelu ovat aivan luonnollisesti keskittyneet ensisijaisesti arkkitehtien suunnittelemiin merkkirakennuksiin. Olen kuitenkin halunnut kiinnittää huomiota myös tuon ajan arkisempaan funkisrakennuskantaan. 1930-luvun ilmapiiri kun kannusti aivan tavallisiakin ihmisiä rakentamaan tyyliltään uutta aikaa edustavia rakennuksia. Monia kansanfunkistaloja on vuosikymmenien aikana purettu, niinpä jäljellejääneistä on tullut harvinaisempia ja sitä myötä myös arvokkaampia. Sivusto saattaa kenties auttaa talojen omistajia ja asukkaita heräämään entistä enemmän talojensa kulttuurihistoriallisiin arvoihin. Toivon sivuston myös kannustavan talojen säilyttämiseen ja huolella harkittuun korjaamiseen.
Toisena motiivinani nettisivun avaamiselle on lisätietojen keruu. Olen kartoittanut kansanfunkispientaloja kauan ja monin tavoin, mutta moni rakennus on silti saattanut jäädä minulta toistaiseksi huomaamatta. Varsinkin puretuista tai sodassa tuhoutuneista taloista on ollut vaikeaa löytää tietoja. Toivon sivustoni kautta saavani tietoja niistäkin. Tiedostoni auttaa siis toivoakseni hahmottamaan kansanfunkiksen määrää ja ilmiön kokonaiskuvaa. Rakennuttajien jälkeläiset, naapurit tai paikallishistoriatutkijat saattavat antaa puuttuvia tietoja kun huomaavat jonkun olevan aiheesta kiinnostunut. Näin onkin jo tapahtunut, eli sivusto on heti parin viikon aikana alkanut tuottaa toivomaani tulosta.
Haastattelija: Kuulostaa siltä, että kansanfunkistalojen rakennuttajat ovat saaneet inspiraationsa suoraan Alvar Aallon suunnitelmista. Entä ovatko sinun sivustossasi esitellyt talot esimerkiksi Helsingin Lasipalatsin ja Olympiakylän rakennusten sukulaisia?
Kristiina Mäntynen: Sivustollani esittelen rakennusmestareiden tai itseoppineiden rakentajien suunnittelemia pientaloja. Suomalaiset tai kansainväliset huippuarkkitehdit ovat tuskin olleet heistä monellekaan inspiraation lähteenä. Todennäköisemmin tyylillistä mallia on otettu ennemminkin tuon ajan rakennusoppaista ja maaseudullekin 30-luvulla rakennetuista funkiskaupparakennuksista, niin sanotusta osuuskauppafunkiksesta.
Haastattelija: Paitsi "kansanfunkis" sanan, minkä hakusanan avulla sivustoasi haetaan hakukoneista?
Kristiina Mäntynen: Sivusto on niin uusi, että tuohon on vielä vaikea vastata. Google kuitenkin ohjaa sivustolle myös funkis/funkkis hakusanoilla tietoa etsivät. Siten uskoisin suomalaisesta funktionalismista kiinnostuneiden saavan nettisivuni myötä jatkossa entistä monipuolisemman kuvan aiheesta.
Haastattelija: Diplomityöaihetta etsiessäsi päädyit aikonaan kansanfunkiksen erikoistutkijaksi. Entä mitä kautta sinusta on tullut fengshui-opin asiantuntija?
Kristiina Mäntynen: Järjestimme vuonna 1990 arkkitehtiopiskelijoiden opiskelijavaihdon Tianjinin yliopistoon, Kiinaan. Kuulin kiinalaisesta fengshuista ensimmäisen kerran tuon matkan jälkeen ja totesin löytäneeni sellaisen perinteen ja käsitteistön jota voisin käyttää myös omassa arkkitehtisuunnittelussani. Tuohon aikaan fengshuista tiesivät Suomessa ja länsimaissa ylipäätään vain harvat. Vuonna 1994 perustimme ystävieni kanssa Suomen Fengshui ry:n. Kaikki pääopettajani ovat olleet länsimaihin siirtyneitä kiinalaisia ja puolen elämäni aikana olen tietysti ehtinyt tutustua aiheeseen muutenkin laajasti. Työ opettaa tekijäänsä, joten käytännön suunnittelutyö on ollut asiantuntijuuden kasvattamisessa oleellista.
Haastattelija: Tiedän, että olet pitänyt luentoja kansainvälisissä fengshui-konferensseissa englanniksi. Osaatko myös kiinaa?
Kristiina Mäntynen: Työskentelin arkkitehdiksi valmistumiseni jälkeen useita vuosia Taiwanin (Kiinan tasavalta) edustustossa Helsingissä. Tuona aikana opiskelin mandariinikiinan alkeita, mutta lopulta päädyin käyttämään vapaa-aikani muun muassa fengshuin opiskeluun. Vanhimmat fengshui-klassikot on kirjoitettu klassisella kiinalla, jota voisi verrata meikäläisittäin latinaan. Yksi ystäväni asui aikoinaan Kiinassa viisi vuotta ja opiskeli sinä aikana kiinan kielen tulkiksi. Minä päätin käyttää aikani muuhun ja luottaa kiinalaisiin opettajiini klassikoiden tulkinnassa.
Haastattelija: Harrastuksesi ovat siis olleet varsin kehittäviä. Sinusta on tullut ainutlaatuinen fengshui-tutkija ja nyt diplomityöaiheesi on kasvanut nettitietokannaksi. Mistä ammennat voimaa ja energiaa itsesi toteuttamiseen ja ideoittesi suorittamiseen?
Kristiina Mäntynen: Olen ainakin mennyt syntymään hetkellä, jolloin ajassa oli tavallista runsaammin jousimiesenergiaa. Se lienee leimannut persoonaani ja johdattanut kulkemaan hiukan totutusta poikkeavia polkuja.
Energiaa on virrannut toimiini kun olen saanut mahdollisuuden toteuttaa tärkeiksi katsomiani asioita. Olen myös löytänyt samanlaisista asioista kiinnostuneita ihmisiä, kanssakulkijoita. Yhdessä tekeminen on ollut myös hauskaa ja ilokin tuottaa energiaa. Kaikkien meidän on myös ylläpidettävä voimavarojamme. Kehon ja mielen harjoituksia olen vuosikymmenien aikana testannut kaikenlaisia. Niistä minulle toimivimmat kumpuavat pääosin kiinalaisesta ja intialaisesta perinteestä.
Haastattelija: Kristiina, työsi on ollut ihmisen ja hänen ympäristönsä saattamista sopusointuun. Jokainen meistä tahtoisi mukavuutta, turvallisuutta ja hyvää oloa kodissaan. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuuksia pitkäaikaisiin fengshui-opintoihin. Suosittelisitko jotain?
Kristiina Mäntynen: Suosittelen ainakin suhtautumaan kriittisesti kaikkeen mitä fengshuin nimissä kirjoitetaan. Varsinkin länsimaiselle yleisölle tarkoitetut "fengshui -ruudukot", joissa tilat jaetaan esimerkiksi rikkaus- ja rakkausnurkkiin kannattaa jättää omaan arvoonsa. Jokainen tila on erilainen, samoin tilojen käyttäjien tarpeet ja mahdollisuudet. Kodissa kannattaa vaikka miettiä mihin ja miten päin tilassa tekisi mieli sijoittua, jos se olisi tyhjä kaikista huonekaluista. Tuollainen ajatusleikki saattaa johtaa aivan uudenlaiseen hierarkiaan kodissa ja omassa elämässä. Usein nimittäin sisustamme huonekalujemme ehdoilla ja unohdamme että tilassa fokuksen olisi kuitenkin oltava sen käyttäjässä.
Haastattelija: Kaikkea hyvää jatkossa sinulle ja kiitos mielenkiintoisesta haastattelusta, joka ei olisi onnistunut minun suomen kielelläni ilman viilauksiasi ja korjauksiasi.
Valentina Romanova, 5.12.2015
Funkista ja fengshuita -artikkeli venäjäksi