Fengshuin tavoitteena tasapaino
Kalojen hyvinvointi tärkeintä
Fengshuin lähtökohta on luonnon kunnioittaminen ja harmonia. Myös käytännöllisyys ja toimivuus ovat fengshuissa oleellisia. Akvaarion sijoittamiseen ei ole ehdottomia, joka kotiin sopivia ohjeita.
Fengshui on vanha kiinalainen ympäristöoppi elämän harmonisoimiseksi. Fengshuissa käytetyt pääkäsitteet ovat yin ja yang sekä viisi elementtiä: puu, tuli, maa, metalli ja vesi.
Yin ja yang ovat kaksi vastavoimaa, jotka ovat alati keskinäisessä liikkeessä. Yiniä edustaa lepo, rauhoittuminen ja hiljaisuus, yangia taas aktiivisuus, voimakkaat äänet ja liike. Molempia tarvitaan sopivissa suhteissa, jotta kodissa olisi hyvä olla.
Viiden elementin teoria antaa puolestaan työkalun värien ja muotojen jaotteuun. Kasvit ovat yleensä puuelementtiä, punainen väri tulta ja keltainen maata.
Akvaariossa paljon yangia
Sanaa vesi käytetään fengshuissa monin tavoin. - Viiden elementin kiertokulussa vettä edustaa esimerkiksi musta ja tummansininen väri sekä mutkalliset muodot. Vesi on tietysti myös nestettä. Sen lisäksi vesi voi olla virtuaalivettä, kuten kulkuväyliä. Tuolloin sen vastakohtaparina on vuori eli seinät, kertoo Suomen Fengshui ry:n puheenjohtaja, arkkitehti ja fengshui-konsultti Kristiina Mäntynen.
Akvaario on fengshuin näkökulmasta hyvin aktiivinen huonekalu, koska siinä on sekä vettä että liikettä. Akvaariossa on siis suuri määrä yangia.
Ehdottomia, joka kotiin sopivia sijoitusohjeita on Kristiina Mäntysen mielestä fengshuissa mahdotonta antaa:
Jokainen tilanne on erilainen, koska fengshuissa otetaan mielellään huomioon myös tilojen tarkat ilmansuunnat, talon ikä ja jopa asukkaiden henkilökohtaiset elementit. Mikäli tila on suuri, pelivaraa akvaarion sijoittelussakin on enemmän.
Miten hoito sujuu mukavimmin
Kristiina Mäntynen muistuttaa, että fengshuissakin olennaista on käytännöllisyys ja toimivuus. Tärkeintä on tietenkin, että akvaario on kaloille sopivan kokonen, kalat on valittu niin, että viihtyvät akvaariossa yhdessä ja kasvit sopivat akvaarioon ja kalojen tarpeisiin.
Kannattaa paitsi kuulostella tilaa, myös miettiä muun muassa, miten vesi päästään vaihtamaan, voiko kalojen ruoan ja akvaarionhoitovälineet sijoittaa kätevästi lähelle.
Joissakin fengshui-ohjeissa suositellaan kaikille akvaarioille jotakin tiettyä ilmansuuntaa tai paikkaa suhteessa oveen. Sellaiseen kannattaa suhtautua terveen epäluuloisesti ja luottaa mielummin omaan järkeensä, Mäntynen neuvoo.
Tietoa uskomusten sijaan
Kiinalaiset kutsuvat arowanaa (osteoglossum bicirrhosum) lohikäärmekalaksi ja sitä pidetään onnea ja vaurautta tuottavana. Fengshuin suosion kasvun myötä arowanasta on lännessäkin tullut juuri näiden uskomusten vuoksi haluttu kala akvaarioon. Kalan hinta on saattanut kivuta pariin kymmeneen tuhanteen dollariin.
Kala kuitenkin kasvaa yli metrin pituiseksi, joten se ei todellakaan ole sopiva asukas kotiakvaarioon. Samaa mieltä on fengshui-konsultti Kristiina Mäntynen:
Tuossa on kyse tyystin kiinalaiseen kulttuuriin liittyvistä uskomuksista, ja sellaisten siirtäminen suoraan vaikkapa suomalaiseen akvaarioon on minusta ihan hupsua.
Arrowanaa pidetään onnea ja vaurautta tuottavana.
Kuva: Kristiina Mäntynen
Monta näkemystä
Fengshuissa on monia koulukuntia. Varsinkin Yhdysvalloissa fengshuita on länsimaistettu ja samalla sen painopiste on muuttunut luonnon moninaisten kiertokulkujen kunnioittamisesta ja harkitusta harmonian etsimisestä viihteeksi.
Missään tapauksessa akvaario ei ole, kuten monissa fengshui-kirjoissa neuvotaan, pelkästään virkistävä ja vaurautta tuova sisustuselementti. Akvaarion hankkimisen pohjana tulee aina olla aito kiinnostus kaloihin ja halu hoitaa niitä mahdollisimman hyvin.
Anne Jessen
Akvaariomaailma 6/2009