Näytä minulle makuuhuoneesi...
Ranskalaisten hyvä rakastelumaine lienee varsin pitkälle sikäläisen, edellisen vuosisadan vaihteen puusepäntaidon ansiota, epäilee helsinkiläinen arkkitehti ja fengshui-konsultti Kristiina Mäntynen.
Kuvan ranskalainen peti on fengshuin mukainen ihannesänky. Sen päätyjen muoto vertautuu rakastavaisten liittoon: rakkaus kasvaa reunoilta ja nousee kohti keskiosaa, yhteistä maailmaa.
Mäntynen on vuosia tehnyt fengshui-konsultaatioita ja pitänyt kursseja ympäri maata. Kuun lopussa yksi suosittu erikoiskurssi, sänkykamari-fengshui, on luvassa myös Tampereella.
Kimmoke sänkykamareihin heräsi alunperin kaksi vuotta sitten fengshui-arkkitehtuurin kurssilla Sveitsissä.
- Fengshui-opettajani Dr. Jes T. Y. Lim piti kevennyksen kertomalla, mitä kaikkea voi lukea länsimaisesta sängystä. Olen sen jälkeen tutkinut teorioiden paikkansa pitävyyttä ja kehitellytkin niitä vähän, Kristiina Mäntynen kertoo.
Parisuhde tarvitsee sängynpäädyt
Sänkykamaritutkimukset ovat Mäntysen mielestä eräänlaista symbolikielen lukemista, vähän kuin unentulkintaa. Niin kuin kaikki symbolikielet, myös tämä on kulttuuriin sidottu.
- Länsimaiselle silmälle - ja mielikuvalle - erityisesti sängynpäädyn muoto merkitsee paljon.
Saksassa on suunniteltu erityinen fengshui-sänky, jonka pääty valitettavasti antaa keskieurooppalaisen parisuhdekäsityksen mukaisesti enemmän tukea miehelle.
Saman käsityksen mukaan miehen, tuon voimakkaan suojelijan, tulisi nukkua naisen vasemmalla puolella, ja mielellään makuuhuoneen oven puolella.
- Jos käy toisinpäin, on akkavallan vaara, Mäntynen sanoo, pieni hymy huulillaan. Tosiasiassa hän uskoo, että puolen valintaan voi vaikuttaa moni muukin asia.
Ja entä jos sängyssä ei ole päätyjä lainkaan? Mäntysen vastaus on armoton:
- Dr. Jes T. Y. Limin mukaan parisuhteen onnen takaamiseksi sängyssä olisi oltava molemmat päädyt.
Toisaalta Mäntynen kertoo juuri tulleensa Intiasta, jossa ihmiset mielellään nukkuvat olkimatoilla lattialla.
- Aivan eri kuvakieleen ei voi viedä länsimaisia tulkintoja. Myös tatamilla nukkuvilla japanilaisilla lienee rikas rakkauselämä ilman kohoavia sängynpää
tyjäkin.
Kahdet tarpeet kaksi vuodetta?
Sänkykamari-fengshui ei kuitenkaan käsittele ainoastaan parisuhdetta. Makuuhuoneessa vietetään kolmasosa elämästä, yksin tai yhdessä. Ennen kaikkea se on paikka, jossa levätään ja kerätään voimia.
- Fengshuin avulla pyritään edistämään terveyttä, mielen selkeyttä ja hyvää oloa. Näihin vaikuttavat lukuisat asiat, myös makuuhuoneessa.
Fengshuin perusfilosofia, vanha taolainen symboliikka jakaa universumin kahtia.
Yin ja yang -vastaparit - varjo ja valo, heikko ja vahva, kylmä ja lämmin, naisellinen ja miehinen - vuorottelevat ja ovat alati kaikkialla, toisissaan läsnä.
Lempeäsävyinen yin-energia saisi Mäntysen mukaan hallita makuuhuonetta.
- Toisaalta opettajani on heittänyt sellaisenkin ajatuksen, että ehkä ihmisillä pitäisi olla kaksi eri makuuhuonetta, eri tarpeita varten. Aktiivisemmille tarpeille tarkoitettuun huoneeseen sopisi myös voimakas yang.
Fengshui pähkinänkuoressa
- Fengshui syntyi Kiinassa tuhansia vuosia sitten tuulen ja veden eli maankäytön ekologisten vaikutusten teoriaksi.
- Viime vuosisadan lopussa fengshui teki läpimurron länsimaihin, joissa se tunnetaan laajemmin sisustustrendinä. Vakavammassa mielessä fengshui on harmoniaoppi, joka huomioi energiavirtojen liikkeet ja ajan vaikutukset tilassa.
Merja Määttänen
Aamulehti, 11.2.2001